Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


12.01.2007 Версия за печат Изпрати като E-mail

Пантеон скара историците във Велико Търново
Тленните останки на трима български царе от Първото и Второто българско царство ще бъдат погребани в средновековната църква "Св. 40 мъченици" във Велико Търново. Новината потвърди директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Тримата царе, чийто останки ще останат завинаги на търновска земя са Самуил, Калоян и Михаил Трети Шишман. Пъвото и вероятно най-ранно погребение ще бъде това на цар Калоян. Неговите останки бяха открити през 1972 г. при археологически разкопки в двора именно на църквата "Св. 40 мъченици" и то остана в науката с името "Калояновото погребение". Основание за предположението, че тук е погребан именно цар Калоян е откритият в гроба масивен златен пръстен, на който е изпискано името му.

И досега обаче сред търновскитне археолози и историци съществуват спорове дали откритите кости са действително на един от най-великите български царе от династията на Асеневци или на някой болярин и велможа носещ същото като царското име. От няколко години останките откритите кости са експонирани под стъклен похлупак в Регионалния исторически муздей във Велико Търново.

Повечето от местните историци са на мнение, че тленните останки не трябва да бъдат показвани като туристическа атракция, а да бъдат върнати обратно в земята, като това стане с подобаващия за случая църковен ритуал.

На обратното мнение е обаче бившият директор на търновския музей Христо Харитонов, който упорито настояваше те да останат в музея и да бъдат показвани на туристите. Според първоначалната идея погребението на цар Калоян трябваше да се извърши на 22 март, в деня на една от неговите най-успешни битки, при Клокотница, още повече че тогава е и празникът на Велико Търново. Според проф. Божидар Димитров обаче вероятно това ще стане по-късно. "Не мога още да се ангажирам да ви кажа точна дата отсега", каза той.

Тържественото погребение ще се проведе по всички канони на православното християнство. На него е поканен и вероятно ще присъства и президентът Георги Първанов. Вече е поръчан саркофагът, в който за вечни времена ще бъдат положени костите на легендарния български цар.

Саркофагът ще бъде изработен от неръждаема стомана във великотърновския военно-ремонтен завод "Терем-Ивайло". Останките на Калоян ще бъдат положени там, където са открити преди близо четвърт век ­ в гроб № 39 в северната галерия на църквата. Заедно с него ще бъдат погребани и останките на още трима търновски боляри, чийто гробове също са били открити при разкопки на храма светиня.

Другите двама владетели, чийто останки също ще бъдат погребани в двора на "Св. 40 мъченици" са тези на един от последните български царе от Първата българска държава Самуил и на правнука на Иван Асен Втори ­ Михаил Шишман. В момента костите на Самуил се пазят в солунския университет, а тези на Михаил Шишман се намират в църквата "Старо Нагоричин" в Сърбия.

Почти всички великотърновски учени и историци посрещнаха вчера с одобрение идеята на директора на Националния исторически музей и заявиха, че е било крайно време тленните останки на Калоян да намерят най-после покой в земята. Единственият поддръжник на идеята те да останат като музейни експонати, бившият музеен шеф Христо Харитонов не пожела да коментира идеята на своя софийски колега официално.
източник:
Monitor.bg

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012