Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow 13.09.2006 Ритуалът по откриването на...


13.09.2006 Ритуалът по откриването на... Версия за печат Изпрати като E-mail
13.09.2006, Министерство на културата
НА 14 СЕПТЕМВРИ ЩЕ Е ТЪРЖЕСТВЕНИЯТ РИТУАЛ
          На 14 септември 2006 г. (четвъртък) в 10.00 часа започва тържественият ритуал по повод завършването на реставрацията и обновлението на историческия храм „Свети 40 мъченици” във Велико Търново – паметник на културата от национално значение, символ на духовната мощ на българския народ.
Църковният ритуал и светското тържество ще се проведат на светлия християнски празник Кръстовден, който е на 14 септември.
          Реставрираният и обновен храм ще бъде открит от министъра на културата проф. Стефан Данаилов. Слово ще произнесе министър-председателят Сергей Станишев. На тържествения ритуал са поканени президентът на България Георги Първанов, председателят на Народното събрание Георги Пирински, всички министри, депутати, лидери на парламентарните партии и парламентарните групи, главният прокурор Борис Велчев, омбудсманът на България Гиньо Ганев, председателят на БАН акад. Иван Юхновски, патриарх Максим, Светият синод, кметът на Велико Търново Румен Рашев и областният управител на Велико Търново Тошко Никифоров, историци, общественици, кметове, журналисти.
         Тържествата ще започнат с църковен ритуал. Великотърновският митрополит Григорий ще извърши Обновление на храма „Свети 40 мъченици”.
            Реставрацията и обновлението на уникалния храм и околното пространство на манастирския комплекс се извърши под ръководството на Министерството на културата. През януари 2002 г.  вследствие на авария част от пътя над църквата се разрушава, като частично засяга и църквата „Свети 40 мъченици”. Това е поводът, който предизвиква спешно изработване на нов проект за обновление на църквата, който започва да се реализира от 2004 г. до юни 2005 г. През 2006 г. се завършва околното пространство на северния двор и възстановяването на крепостната стена.
        Обновлението на храма и околното пространство се изпълнява от екипа на „Реставрация” ЕАД. До момента за обекта държавата е вложила около 2,5 милиона лева. Комисията по бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет отдели в продължение на няколко години необходимите средства за укрепване на пътя към църквата в размер на 500 хиляди лева.
Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012