Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow 05.02.2007 Археолози ще копаят и в двора на църквата


05.02.2007 Археолози ще копаят и в двора на църквата Версия за печат Изпрати като E-mail

ЧЕТИРИ ЦЪРКВИ НА ХЪЛМА ТРАПЕЗИЦА ТРЯБВА ДА БЪДАТ УКРЕПЕНИ И ОСНОВИТЕ ИМ ЗАЗДРАВЕНИ ТАЗИ ГОДИНА
05.02.2007

www.bsp.bg

Това е заложено в програмата за хълма, която Министерството на културата обсъжда. Една от църквите е номер 8 – църквата на Иван Рилски, където преди много години са били мощите на светеца.
В плана за ремонт влиза и църква номер 5, в която все още времето е запазило змалтови мозайки, правени по технология от Първото българско царство. „Специално внимание ще трябва да обърнем и върху църквите, които в документациите ни са известни под номера 13 и 14. В тях има запазена средновековна живопис”, обяснява арх. Теофил Теофилов, който участва в работната група към кулутурното ведомство. И уточнява, че няколко пъти вече тези стенописи са консервирани, но заради недоброто състояние на сградите продължават да се рушат.
Колко средства ще са нужни за изпълнение на програмата за хълма тази година, арх. Теофилов отказва да коментира преди работната група окончателно да е приключила дискусиите си. Със сигурност обаче, когато Министерството на културата утвърди и отпусне бюджета за Трапезица, там ще бъдат уредени първо комуникациите. Пътят от северозападната страна на хълма, водата, телефонните връзки и електричеството трябва да заработят. На хълма ще бъде изградена постройка, която в началото ще ползва охраната, а след това там може да бъде уредена експозиция. Заздравяването на източната порта и крепостната стена до нея също е в програмата за тази година.
СПОРЕД ПЛАНА НА ТРАПЕЗИЦА ТОВА ЛЯТО ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗКОПКИ. Археолози ще копаят и в двора на църквата „Св. 40 мъченици”. Те ще работят в южния двор, където продължава манастирският комплекс. Очакванията са там да бъде открит параклис, а голямата цел на разкопките ще бъде археолозите да достигнат до тайното стълбище, което свързва манастира „Великата лавра” с Царевец. „Ако има достатъчно средства, тези стълби също ще бъдат реконструирани”, уточнява арх. Теофилов.

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012