Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


Погребение на цар Калоян Версия за печат Изпрати като E-mail

Церемонията по полагане мощите на цар Калоян в църквата “Св. 40 мъченици” обсъждат във Велико Търново 
 
11 април 2007 | 15:23 | Агенция "Фокус"

Велико Търново. С изнасяне на саркофага с костите на българския цар Калоян на лафет под ескорт на Националната гвардейска част в 9.30 часа на 19 април ще започне церемонията за полагане мощите на цар Калоян в църквата “Св. 40 мъченици” във Велико Търново. Това е решено днес на работна среща във Велико Търново, на която присъстват представители на президенството, зам.-министърът на културата Иван Токаджиев, представители на Министерство на отбраната, началникът на Националната гвардейска част, директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, антропологът проф. Йордан Йорданов, директорът на Регионалния исторически музей и на НВУ “Васил Левски”, информира кметът на Велико Търново д-р Румен Рашев.
Лафетът ще бъде теглен от бронетранспортьор, осигурен от НВУ “Васил Левски”. Траурната церемония ще достигне до портите на Царевец, откъдето на ръце гвардейци ще пренесат саркоафага до Царската църква в Царския дворец, където ще бъде поставен за гражданско поклонение.
Около 11 часа е планирано поклонението над тленните останки на президента на Република България Георги Първанов, който ще произнесе слово.
След това саркофагът ще бъде смъкнат на ръце отново до площад “Иван Асен II”, след което с лафета ще бъде занесен до църквата “Св. 40 мъченици”.
В църквата заупокойна молитва ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий, след което саркофагът с мощите на цар Калоян ще бъде изнесен пред гроба. При траурната церемония ковчегът ще бъде покрит през цялото време с националния флаг, койтоь преди поставянето на саркофага в гроба, ще бъде сгънат ритуално. След полагането в гроба, саркофагът ще бъде покрит с мраморни плочи и мраморен капак, тежащ близо 1 тон.
Цар Калоян е третият брат на възстановителите на българската държава Асен и Петър. Той поема престола през 1197 година след трагичната смърт на двамата си братя в рамките на една година. Той отвоюва всички български земи в Тракия, Македония, Поморавието, Трансилвания във войни с Византия, Унгария и Сърбия. Той сключва уния с римския папа Инокентий ІІІ, с което осигурява признание на българската държавност от висшия авторитет в Европа по това време.
През 1205 година цар Калоян постига първа военна победа над рицарска армия в сражението при Одрин с току-що възникналата Латинска империя.
Умира точно преди 800 години край стените на Солун. Както установиха археологическите разкопки, тялото му е пренесено от войниците му в Търново, където е погребан в църквата “Св. 40 мъченици”, мавзолей на Асеневата династия.
Информацията е на радио "Фокус" - Велико Търново.
Деница ЦОНЕВА

Четете www.focus-radio.net.

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012