Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


20.04.2007 7 Дни Версия за печат Изпрати като E-mail
Полагат тленните останки на цар Калоян в църквата "Св. 40 мъченици" - Велико Търново

Автор(и): 7 dni
19.04.2007
Тленните останки на цар Калоян бяха положени в метален саркофаг вчера. Днес в присъствието на президента Георги Първанов и официални лица мощите на владетеля ще бъдат препогребани в северната галерия на църквата "Св. 40 мъченици". Церемонията по погребението ще бъде извършена с държавни почести, полагащи се на държавен глава и главнокомандващ на българската армия.

Вчера, преди да бъдат положени в саркофага, костите на царя бяха помазани с вино и елей, като църковният обред отслужи Великотърновският митрополит Григорий в съслужение със свещеници. Тленните му останки бяха подредени в саркофага от директора на Института по молекулярна биология и експериментална морфология при БАН проф. дмн Йордан Йорданов. В саркофага бяха положени и българският трибагреник, икона на св. Йоан Рилски и шепа пръст от Калояновия гроб.

Благодарение на металния ковчег и предварителната консервация на костите те ще бъдат отлично запазени за поколенията.



"В следващите 2000-­3000 г. костите ще са вечни. На 15 г. ще се изваждат, за да се проверяват", обясни проф. Йорданов. Саркофагът е изработен от хром-никелова ламарина.

Антропологът проф. Йорданов е единственият наш учен, който е участвал в изваждането на мощите на Калоян от гроба през 1972 г. и в подготвянето им за препогребението.

Църковния обред уважиха още кметът д-р Румен Рашев, заместникът му Иван Панайотов, директорът на Регионалния исторически музей н.с. Иван Църов и редица общественици.

7 dni'2006
Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012