Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


20.04.2007 БНР Версия за печат Изпрати като E-mail
С държавен ритуал в храма "Св. 40 мъченици" във Велико Търново бяха положени мощите на цар Калоян

Георги Първанов: “Надявам се, че в скоро време Велико Търново ще събере в един пантеон мощите на българските владетели”
19 април, БТА

С държавни почести в историческия храм "Св. 40 мъченици" във Велико Търново бяха положени тленните останки на средновековния български владетел цар Калоян.
В своето слово президентът Георги Първанов посочи, че този ритуал е израз на дълбока признателност към делото на един забележителен български владетел, че това не е акт, обърнат само към миналото. Това е послание към бъдещето - за всички онези, които ще ни наследят и ще препрочитат и изучават българската история след десетилетия и векове, каза държавният глава.
Заупокойна литургия в памет на цар Калоян отслужи Великотърновският митрополит Григорий, след което саркофагът с мощите на владетеля бе положен за вечни времена в мраморна гробница в северната галерия на църквата, където през 1972 г. археологът Въло Вълев откри Калояновото погребение.
С трикратен залп представителна рота на Националната гвардейска част отдаде военни почести на владетеля, при чието управление средновековната българска държава постига значителни военни, политически и дипломатически успехи на Балканите и в Европа.

Георги Първанов пристигна във Велико Търново
19 април, БТА

Президентът ще участва в държавния ритуал, с който ще бъдат положени тленните останки на цар Калоян
В двора на историческата църква, където бе внесен саркофагът с тленните останки на средновековния български владетел, военни почести отдадоха гвардейци от Националната гвардейска част.
Пред олтара на храма Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на цар Калоян.

Ритуалът в храма "Свeти 40 мъченици"
19 април, БТА
 
Ритуалът, който се извършва повторно 800 години след гибелта на владетеля при обсадата на Солунската крепост, ще започне от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Оттук за историческата църква ще тръгне шествието след саркофага с останките на цар Калоян /1197-1207/, поставен върху оръдеен лафет и конвоиран от почетна стража от бойци от Националната гвардейска част.
В историческия храм Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи заупокойна литургия в памет на владетеля, след което саркофагът ще бъде изнесен върху постамент пред църквата.
След слово на президента Георги Първанов ковчегът с цар Калоян ще бъде положен за вечни времена в мраморна гробница. Със салют от оръжията на гвардейците ще бъде отдадена почит към великия български държавник. Ритуалът ще завърши с гражданско поклонение пред гроба на цар Калоян.
Информацията е на БТА.
   

 
Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012