Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Цар Калоян arrow Историческа справка за цар Калоян


Историческа справка за цар Калоян Версия за печат Изпрати като E-mail

Историческа справка за цар Калоян

По мнение на изследователите в резултат на десетгодишното управление на цар Калоян /1197 - 1207/ са постигнати успехи, които са равни на цяла епоха от развитието на средновековната българска държава. Според историческите извори Калоян е най-младият от династията Асеневци.

Възстановка на образа на цар Калоян.

Той поема управлението на Второто българско царство след гибелта на своите братя Асен и Петър през 1197 година. Още през следващата година Калоян предприема бойни действия срещу Византия, като превзема крепостта Констанция, днешен Симеоновград. Две години по-късно българските войски, водени от Калоян превземат крепостта Варна. България получава излаз на Черно море и си връща Родопската област и Македония. В резултат на умела дипломация Калоян сключва уния с главата на Римокатолическата църква папа Инокентий Трети и архиепископ Василий е провъзгласен за български патриарх, а Калоян е провъзгласен за крал.
Най-шумната победа на Калоян, която отеква дълбоко в кралските дворове в Европа е през 1205 г., когато в битката край Одрин рицарите от Четвъртия кръстоносен поход на армията на Латинската империя са разгромени, а техният главнокомандващ император Балдуин Фландърски е отведен като пленник в столичния Търновград. През същата година победите на Калоян продължават с превземането на Пловдив, който бил във владенията на солунския крал Бонифаций. Две години по-късно Калоян подновява похода към Солун, но пада убит след заговор край стените на крепостта.
Според Паисиевата "История славяноболгарская" тялото на българския владетел било пренесено от негови войници и офицери до столицата Търново, където било погребано във фамилната църква на династията Асеневци.

 

Източник: БНР

Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012