Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow 16.01.2008 Econ.bg


16.01.2008 Econ.bg Версия за печат Изпрати като E-mail


МК забранява венчавките в църквата "Св. 40 мъченици" - Велико Търново

Да се ограничи използването на църквата “Свети 40 мъченици" във Велико Търново за частни партита и богослужения. Предложение за това е внесъл до кмета и председателя на Общинския съвет проф. дпн Пламен Легкоступ, който оглави постоянната комисия по култура в местния парламент.  Искането на ректора на Великотърновския университет ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет на 24 януари, предаде в. "Янтра Днес".
В края на м.г. старата столица влезе в новините със скандал, свързан с недопустимо използване на обновения исторически храм за църковен сватбен ритуал, който беше заклеймен дори от Великотърновския митрополит Григорий.
Econ.bg. ви припомня, че става дума за сватбата на водещата на "Искрено и лично" по bTV Миглена Ангелова и председателят на Националната браншова камара "Охранители и детективи" Живко Чакракчиев".
"Светинята беше превърната в декор на непристойни сцени, при които пострада и фоторепортер на вестник “Експерс"", заяви проф. Легкоступ. Той настоява общинските съветници да излязат със становище по случая и да издействат по-силен контрол от страна на Министерството на културата спрямо богослуженията, които се извършват в църквата. Тя е филиал на Националния исторически музей, а неговата дейност е регламентирана със споразумение между Министерството на културата и Свeтия синод, обясни ректорът. По силата на тази договореност богослужения в църквата се провеждат само за големите християнски празници Рождество Христово и Възкресение Христово, на националния празник 3 март, на празника на Велико Търново - 22 март, за Деня на храбростта 6 май и Деня на независимостта 22 септември.
Църковният обред в “Свети 40 мъченици” е бил извършен с разрешението на директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров. В качеството си на принципал на обекта, той едностранно е нарушил споразумението между Министерството на културата (МК) и Синода.      
Преди два дни министър Стефан Данаилов издаде заповед, свързана с режимите на опазване на 4 български църкви, сред които е и “Св. 40 мъченици”. Според Закона за паметниците на културата и музеите и Устройствения правилник на МК в църквите “Св. 40 мъченици”, “Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, с. Добърско, в Боянската църква и в църквата на Земенски манастир не се извършват църковни служби и обреди. Изключението за търновския храм може да има само на празниците Рождество Христово, Богоявление, Великден, Гергьовден, в Деня на независимостта на България и на храмовия празник.
Разпореждането на министъра в никакъв случай не трябва да се свързва със скандалните случки около сватбата на Миглена Ангелова, обясни зам.-министър Иван Токаджиев, който е натоварен с контрола по изпълнението на заповедта.
От Синода искаха от нас по-разширени правомощия във въпросните храмове, затова тази заповед се подготвяше отдавна. Сега вече е договорено в кои църкви какви ритуали могат да се извършват. За “Св. 40 мъченици” тази заповед беше регламентирана със статута на храма, потвърди и зам.-министърът. Друг въпрос е, че никой не се е съобразил с изискването на МК.

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012