Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow Държавата връща църквата на Община Велико Търново 16.01.2012


Държавата връща църквата на Община Велико Търново 16.01.2012 Версия за печат Изпрати като E-mail
Министерството на културата ще предостави църквата “Свети 40 мъченици” за стопанисване на Община Велико Търново за период от 10 години. Това става по искане на кмета Даниел Панов, който е провел поредица от срещи, разговори и консултации с представители на ведомството. Градоначалникът е получил уверение, че съвсем скоро министерството ще вземе решение стопанин на груповия археологически недвижим паметник “Великата лавра”, част от която е и храмът, да стане Общината. Сега с емблематичния паметник се разпорежда Националният исторически музей в София, а негов принципал е МК.
Искането на кмета е било депозирано в министерство официално в петък от неговия заместник Ганчо Карабаджаков и началникът на отдел “Културно историческо наследство” арх. Донка Колева. Двамата са водили разговори и за много други проекти в областта на опазване и експониране на културно-историческото наследство, както и за различните културни събития, организирани в града. Днес Даниел Панов ще внесе предложение в Общинския съвет на основание на член 12 от Закона за културното наследство да се вземе решение Общината да поиска от МК храма за стопанисване. Как ще гласува местният парламент ще стане ясно на следващото му заседание.
Според кмета решението за предоставяне на църквата е особено важно за В. Търново, защото ще позволи управлението на обекта да стане по-оперативно и по-ефективно. Храмът ще бъде включен във всички туристически маршрути и ще привлича много нови посетители от страната и чужбина. Ще стане част от проекти за подобряване на прилежащата туристическа инфраструктура. Обектът ще присъства във всички рекламни материали, презентации и участия в международни туристически борси.
“Храмът “Свети 40 мъченици” има огромен нереализиран потенциал. Предоставянето й за 10-годишен период на Общината ще даде реални възможности за развитие на поклонническия туризъм, коментира кметът. Той заяви, че принципно взетото решение от Министерство на културата за връщането на църквата е практическо потвърждение на тезата му, че само успешното и ефективно партньорство между Общината и държавните институции може да работи в полза на града и всички граждани.
“Свети 40 мъченици” отвори врати за посетители през 2006 г. Историческата светиня беше възстановена само за 2 г., като в обновлението на храма бяха вложени 3 млн. лв. от държавния бюджет. 18 200 туристи са преминали през “Свети 40 мъченици” през изминалата година. Директорът на филиала “Великата лавра” доц. д-р Иван Лазаров отчита ръст с около 1000 души в сравнение с 2010 г., когато историческия храм са посетили 17 300 души. Чужденците през 2011 г. са били 1500 и са пристигнали в старата столица от почти всички европейски държави. Най-голям е броят на гостите от Румъния, Русия и Сърбия, но има туристи от Япония, Китай, дори и далечна Австралия. Увеличава се броят на организираните български групи, които са предимно от ученици, но все още индивидуалните посетители са повече, споделя доц. Лазаров. “За да привлечем повече посетители през активния туристически сезон сме предложили на НИМ организирането на редица временни експозиции в църквата. Специално място ще бъде отделено на находките от археологически разкопки, проведени в района на комплекса. Предложили сме и подобряване на информацията за надписите в църквата и гробовете, както и виртуално представяне на реконструкции на Калоян”, каза още той.
Златина ДИМИТРОВА
Източник: Янтра Днес
Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012