Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow Празненствата по повод 105-годишнината от обявяването на Независимостта на България


Празненствата по повод 105-годишнината от обявяването на Независимостта на България Версия за печат Изпрати като E-mail
Дата: 22.09. 2013г.

В църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново започват празненствата по повод на 105-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

С тържествен водосвет и с поръсване на бойните знамена в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново започват празненствата за честването на 105 години от обявяване на Независимостта на България. По традиция пред множеството, събрало се пред църквата, тържествено ще бъде прочетен Манифестът, с който цар Фердинанд, обявява Независимостта на България на 22 септември 1908 година. 

По-късно с военен ритуал на крепостта "Царевец" ще бъде издигнато националното знаме на България. Церемонията ще започне в 10.30 часа с участието на курсанти от Националния военен университет "Васил Левски", съобщиха от общинската администрация. От 11.00 ч. пред пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя от името на държавни, местни институции, чуждестранни посланици и международни делегации. Традиционното празнично шествие от крепостта "Царевец" ще тръгне в 11.30 ч. и ще бъде предвождано от участниците в Седмия международен фестивал на военните духови оркестри. Участниците в него ще преминат по главните улици на града и ще поднесат цветя на признателност пред паметника на Майка България в центъра на старата столица. 

Над 190 празнични знамена са поставени по улиците и фасадите на Велико Търново във връзка с празника, съобщиха от общината. Тържественият ден ще продължи с празничен концерт пред сградата на общинската администрация. От 13.00 часа за жителите и гостите на града са предвидени безплатни екскурзоводски турове, които ще започват от туристическия център "Царевград-Търнов" до крепостта "Царевец" и музея "Възраждане и Учредително събрание". 

Празничната програма ще продължи с концерт на ансамбъла "Българе" от 17.00 часа. Час по-късно ще бъде дадено началото на голямото търновско хоро, което от центъра на града ще се извие до крепостта "Царевец". То е посветено на годишнината от обявяване на Независимостта и на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. 

В 19.00 ч., ще започне демонстрация с изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна рота на НВУ "Васил Левски". 

Тържествата ще завършат със заря-проверка, която ще започне от 19.30 ч. на площад "Цар Асен", и с аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов-звук и светлина".


Източник: www.bta.bg   

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012