Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow Велико Търново отбелязва своя празник


Велико Търново отбелязва своя празник Версия за печат Изпрати като E-mail

Дата: 22.03.2013г.

Своя празник отбелязва днес Велико Търново – денят на победата на Цар Иван Асен ІІ в битката при Клокотница. Тържествата започнаха рано сутринта с празнична света литургия в църквата „Св. 40 мъченици”, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. В двора на храма бяха поднесени цветя на саркофага на Цар Калоян, след което декламиран текст от Асеневата колона.

Дядо Григорий направи водосвет и благослов за здраве и поръси представителната част на Националния военен университет „Васил Левски” и знамената на Велико Търново. Осветена беше и нова хоругва с лика на Света Петка Търновска, тачена като покровителка на целия български народ.

Празнично шествие с хоругви и портретите на благодетелите на града премина от църквата до сградата на общината, където с тържествен ритуал бяха издигнати знамената на Република България, Европейския съюз и Велико Търново.

Деца пуснаха в небето балони в оцветени в бяло, зелено и червено, символизиращи българския трикольор, както и такива във виолетов и син цвят, символизиращи съответно знамената на старопрестолната столица и на Европейския съюз.

22 март да бъде обявен за официален български празник, предложи кметът на Велико Търново Даниел Панов в празничното си слово пред сградата на общината.

“Велико Търново и неговите активни граждани и представители имат важна роля за връщане достойнството на Деня на Независимостта 22 септември. Сигурен съм, че е дошло времето да превърнем 22 март в официален празник на българския дух”, подчерта Панов.

Той благодари на всички, които имат принос в подготовката и реализацията на множество проекти, променили в позитивен аспект облика на старопрестолния град, както и на институциите и хората, работещи по подготовката на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. под мотото “Велико Търново – Душата на България, Духът на Европа”. “Имаме своите значими постижения в днешните нелеки времена, заслужили сме множество основания за самочувствие  и гордост, съзнаваме дълга си за почит към миналото, както и отговорностите си към бъдещето, посочи Даниел Панов.

 

Източник: www.veliko-tyrnovo.net

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012