Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


Върнаха стенописите в църквата "Св. 40 мъченици" Версия за печат Изпрати като E-mail

Дата: 11.09.2013г.

Приключи връщането на стенописите в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново. На оригиналните места в преддверието и олтара на храма са експонирани фрески, които досега се съхраняваха в Регионалния исторически музей. Фрагментите са поставени върху дървени рамки по подобие на експонираните след възобновяването на паметника Календарни сцени от притвора. Реставрацията, продължила два месеца, е извършена от доц. Евгени Николов. В момента се монтира специално осветление, което ще бъде готово за Деня на Независимостта на България - 22 септември.

Стенописите са части от първия и втория регистър в преддверието на църквата и над входа му. Представляват монашески сцени - Кириак Отшелник, свети пророк Илия в пещера, хранен от гарван, посещението на св. Антоний Велики при св. Павел Тивейски, „Видение на Прокъл“, двойка светци, които не са разпознати. В източната стена в олтара е върнат елемент от цокълната украса. Църковната живопис е от втората половина на XIII и XIV век. Тя е разкрита при проучвания на църквата през 80-ти и 90-те години на миналия век. Тогава фрагментите са свалени чрез различни технологии и впоследствие реставрирани и експонирани в Археологическия музей. Инициативата за връщане на мястото на фреските е на кмета на Велико Търново Даниел Панов и бе съгласувана с Министерство на културата.

Експонирането на последните фрагменти от степонисите в “Св. 40 мъченици“ е в унисон с идеята на превръщане на църквата и комплекса „Великата лавра“ в Пантеон на българската държавност, както и в атрактивен обект за поклоннически и културен туризъм.

 

Източник: www.dariknews.bg

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012