Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow Върнаха стенописите в църквата "Св. 40 мъченици"


Върнаха стенописите в църквата "Св. 40 мъченици" Версия за печат Изпрати като E-mail

Дата: 11.09.2013г.

Приключи връщането на стенописите в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново. На оригиналните места в преддверието и олтара на храма са експонирани фрески, които досега се съхраняваха в Регионалния исторически музей. Фрагментите са поставени върху дървени рамки по подобие на експонираните след възобновяването на паметника Календарни сцени от притвора. Реставрацията, продължила два месеца, е извършена от доц. Евгени Николов. В момента се монтира специално осветление, което ще бъде готово за Деня на Независимостта на България - 22 септември.

Стенописите са части от първия и втория регистър в преддверието на църквата и над входа му. Представляват монашески сцени - Кириак Отшелник, свети пророк Илия в пещера, хранен от гарван, посещението на св. Антоний Велики при св. Павел Тивейски, „Видение на Прокъл“, двойка светци, които не са разпознати. В източната стена в олтара е върнат елемент от цокълната украса. Църковната живопис е от втората половина на XIII и XIV век. Тя е разкрита при проучвания на църквата през 80-ти и 90-те години на миналия век. Тогава фрагментите са свалени чрез различни технологии и впоследствие реставрирани и експонирани в Археологическия музей. Инициативата за връщане на мястото на фреските е на кмета на Велико Търново Даниел Панов и бе съгласувана с Министерство на културата.

Експонирането на последните фрагменти от степонисите в “Св. 40 мъченици“ е в унисон с идеята на превръщане на църквата и комплекса „Великата лавра“ в Пантеон на българската държавност, както и в атрактивен обект за поклоннически и културен туризъм.

 

Източник: www.dariknews.bg

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012