Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


Първа неделя от Великия пост - Свети 40 мъченици и 784 години от победата при Клокотница Версия за печат Изпрати като E-mail
Дата: 09.03.2014г.

В първата неделя от Великия пост църквата чества два празника - Тържество на православието, установен още от константинополския император Михаил ІІІ през 842 година, и деня на Свети 40 мъченици. По този повод в храмовете на Българската православна църква ще бъдат отслужени литургии. В Пловдив ще има и литийно шествие.

Празникът Свети 40 мъченици е посветен на мъченичеството на 40 римски войници от град Севастия в Мала Азия, които отказали да се поклонят на езическите идоли и приели смъртта вместо да се откажат от християнската си вяра. 

Празникът се чества на 9 март.

На тази дата през 1230 година българският цар Иван Асен ІІ удържа бляскава победа над войските на епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница. Владетелят  и цялото му семейство са пленени, а България получава едно от най-големите териториални разширения в своята история.

В чест на победата цар Иван Асен ІІ построява църквата "Свети 40 мъченици" в столицата Търново. Църквата е съхранена и до днес и пази реликви от първите две български държави, включително прочутата Омуртагова колона с надписа "Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, кан сюбиги. Нека Бог да го удостои да преживее сто години".

Източник: http://www.ekipnews.com/

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012