Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


Велико Търново обмени идеи с италианските кандидати за Европейска столица на културата Версия за печат Изпрати като E-mail
Дата: 26.03.2014г. 

Добри практики и модели за развитие на културата на международно ниво обмени с гости от Италия екипът, който подготвя кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата. В делегацията от Ботуша имаше представители на градовете Равена, Сиена, Лече, Матера и Перуджа, които също участват в конкурса за престижната титла на Стария континент. Те бяха специални гости на празника на Велико Търново, а срещата им с търновския екип се проведе в лапидариума на Археологическия музей.

Италианците представиха своите кандидатури и обсъждаха възможностите за съвместни проекти с представителите на обществения и неправителствен сектор от старата столица в областта на културата и изкуствата. Акцент в срещите бяха възможностите за активно включване на гражданите в различните инициативи и проекти.

“Благодарим за многото идеи, които успяхме да обменим, за възстановяването и събуждането на чувството за принадлежност, което да преобразим в нещо, което ще донесе икономически принос на нашите исторически градове. Срещите през тези дни ще успеят да реализират взаимни проекти и се надяваме, че това ще доведе до възможност за бъдещо развитие на градовете”, обобщи от името на италианските градове българката Мария Борисова, която заедно с Пиеркарло Петироси представяше екипа на Перуджа.

“Независимо кой български и италиански град ще стане Европейска столица на културата през 2019 година, създадените контакти между кандидатите трябва да се поддържат и развиват, за да не се изгуби енергията, вложена до този момент, която е силен инструмент за местните общности”, подчерта Ирис Манца от Лече.

С италианските делегации се срещна и кметът на Велико Търново Даниел Панов и неговите заместници Снежана Данева – Иванова и Ганчо Карабаджаков. Даниел Панов благодари за посещението и подчерта значимостта на участието в конкурса за Европейска столица на културата за икономическото развитие и бъдещето на болярския град. На срещата Карло Инфантино, координатор международни отношения Европейска столица на културата Сиена 2019, покани кмета Даниел Панов и екипа по кандидатурата на Велико Търново да посетят италианския град на 10 и 11 май тази година.

Източник: http://www.dnesbg.com/.
Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012