Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow Велико Търново обмени идеи с италианските кандидати за Европейска столица на културата


Велико Търново обмени идеи с италианските кандидати за Европейска столица на културата Версия за печат Изпрати като E-mail
Дата: 26.03.2014г. 

Добри практики и модели за развитие на културата на международно ниво обмени с гости от Италия екипът, който подготвя кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата. В делегацията от Ботуша имаше представители на градовете Равена, Сиена, Лече, Матера и Перуджа, които също участват в конкурса за престижната титла на Стария континент. Те бяха специални гости на празника на Велико Търново, а срещата им с търновския екип се проведе в лапидариума на Археологическия музей.

Италианците представиха своите кандидатури и обсъждаха възможностите за съвместни проекти с представителите на обществения и неправителствен сектор от старата столица в областта на културата и изкуствата. Акцент в срещите бяха възможностите за активно включване на гражданите в различните инициативи и проекти.

“Благодарим за многото идеи, които успяхме да обменим, за възстановяването и събуждането на чувството за принадлежност, което да преобразим в нещо, което ще донесе икономически принос на нашите исторически градове. Срещите през тези дни ще успеят да реализират взаимни проекти и се надяваме, че това ще доведе до възможност за бъдещо развитие на градовете”, обобщи от името на италианските градове българката Мария Борисова, която заедно с Пиеркарло Петироси представяше екипа на Перуджа.

“Независимо кой български и италиански град ще стане Европейска столица на културата през 2019 година, създадените контакти между кандидатите трябва да се поддържат и развиват, за да не се изгуби енергията, вложена до този момент, която е силен инструмент за местните общности”, подчерта Ирис Манца от Лече.

С италианските делегации се срещна и кметът на Велико Търново Даниел Панов и неговите заместници Снежана Данева – Иванова и Ганчо Карабаджаков. Даниел Панов благодари за посещението и подчерта значимостта на участието в конкурса за Европейска столица на културата за икономическото развитие и бъдещето на болярския град. На срещата Карло Инфантино, координатор международни отношения Европейска столица на културата Сиена 2019, покани кмета Даниел Панов и екипа по кандидатурата на Велико Търново да посетят италианския град на 10 и 11 май тази година.

Източник: http://www.dnesbg.com/.
Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012