Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


Търново си иска историческата гара Трапезица Версия за печат Изпрати като E-mail

Дата: 21.04.2014г. 

Гарата, която днес тъне в разруха, е символ не само на Велико Търново, но и на Третата българска държава

Велико Търново си иска историческата гара „Трапезица”. От три години насам Общината се опитва да получи собствеността върху разрушаващата се спирка от транспортното министерство, за да я ремонтира и да я превърне в уникален за града виртуален музей. Наглед хубавата идея на кмета Даниел Панов обаче остава нереализирана. Бюрократичната мудност бави проекта, а колкото повече време изминава, толкова по-скъп става ремонтът на сградата.

Гарата е символ не само на Велико Търново, но и на Третата българска държава. Тя е пряко свързана с датата 22 септември 1908 г., когато младата все още България обявява независимостта си. В ранното утро там слиза не кой да е, а самият цар Фердинанд. На малката гара Фердинанд прави последните си крачки като васален княз. Оттам по пътека се отправя пеша към църквата „Свети Четиридесет мъченици”, където е прочетен манифестът, с който страната ни отхвърля напълно зависимостта си от османска Турция. В царския влак се возил почти целият тогавашен политически елит.

Историци и музейни експерти са категорични, че занемаряването на гара „Трапезица” придава срамен образ на старата българска столица и не подхожда както на държава, членуваща в Европейския  съюз, така и на град, който се бори да бъде Европейска столица на културата през 2019 година. „ Трапезица” днес дори не е жп гара – тя се води само необслужвана спирка. Няма чакалня, нито информационно табло. Във вековната сграда отдавна не работи персонал. Мебелите липсват, прозорците са изпочупени, мазилката се рони, дори пероните са неподдържани. Единствено здравината на строежа и техниката, използвана преди век, е причина историческата гара да е цяла и все още да посреща всеки, който влиза във Велико Търново от север.

В ремонта на гарата кметството е готово да вложи общински пари, стига да получи собствеността. Точно до разрушаващата се сграда пък ще бъде лъскавата начална станция на зъбчатата железница за 2,5 милиона лева. Тя ще качва туристи на хълма Трапезица и се очаква да заработи още в края на лятото.


Източник: http://pressadaily.bg/
Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012