Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


Общинските съветници подкрепиха предложението Патриаршията да стане действащ храм Версия за печат Изпрати като E-mail
Дата: 24.04.2014г.

Великотърновският общински съвет подкрепи с пълно единодушие от 31 гласа „за” предложението на корегите си Стефан Михайлов и инж. Николай Николов- сградата на Патриаршията да се преустрой в действащ храм за богослужения и да се предостави за стопанисване на Българската православна църква.

„Ние искаме храмът „Свето Възнесение Господне” да получи статут на храм за богослужения, които да са знакови и от национално значение. Пред нас стои въпросът дали Патриаршията ще е музей или храм. Държавната поръчка за реставрацията и преди десетилетия е символ на богоборчеството – на времето, в което отричахме Бог. Не бива да позволяваме този храм да остане музей. Знаете ли защо няма богослужения в църквата „Свети 40 мъченици” – защото олтарът там е превърнат от Регионалния исторически музей в място на непотребните му вещи. Ами църквата „Свети Димитър”?. На Димитровден ходим там да изядем по една чорба и толкова. Нещо ужасно е, думи нямам! Църквата „Свето Възнесение Господне” е майка на всички български църкви и аз моля за вашата подкрепа”, каза инж. Николай Николов от движение „Царевград за Велико Търново”.

Думите му бяха подкрепени от доц. Милен Михов от ВМРО и проф. Михаил Харалампиев от ГЕРБ. „Връщането на Патриарха в този храм е реабилитация на българщината. Това не може да бъде разбрано от днешната атеистична власт, затова трябва да и бъде подсказано. Ние не можем да решим имуществените и каноничните проблеми, нито отношенията между църква и държава. Но можем да помогнем българите да видят своя храм не като черупка, а като действащ. И следващите историци ще отбележат днешния ден – че Великотърновският общински съвет е върнал храма на българите!”, заяви доц. Михов.

Проф. Михаил Харалампиев от ГЕРБ също изрази съпричастност, заявявайки, че това решение трябва до обедини съветниците, така както Царевец обединява българите. „Да обединим нашия дух, да наскочим себе си и да подскажем на политиците в София, че В. Търново заслужава да има тези емблематични, свети места, които ще възпитават поколенията след нас в българщина”, каза проф. Харалампиев.
Своята подкрепа за предложението даде и заместник-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, но изрично предупреди, че няма да допусне настоящите стенописи в Патриаршията, които са дело на Теофан Сокеров, да бъдат погубени за поколенията.

Оттук нататък решението е на Министерски съвет, тъй като Светият Синод преди време се произнесе Патриаршеската църква да стане действаща.


Източник: http://dariknews.bg/
Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012