Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


Златните съкровища на българските канове показват в хана “Хаджи Николи" Версия за печат Изпрати като E-mail
Дата: 29.04.2014г. 

Златните съкровища на българските канове показват в изложба в хана “Хаджи Николи” във В. Търново. В експозицията са представени единствените съществуващи копия на девет от уникалните реликви в прочутото съкровище на кан Кубрат от Малая Пересчепина. В другите две зали са подредени репликите на всички 23 златни съда от съкровището Нади Сент Миклош, свързано с кан Крум. Изложбата се открива в сряда от 18 часа и ще гостува в хана на Самоводската чаршия до октомври. Копията са предоставени с изключителното съдействие на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Те са подарени на българската държава по случай 1300-годишнината от нейното основаване, обясни проф. Валентин Плетньов, директор на Варненския музей и куратор на изложбата (на снимката).

Съкровище от Малая Перешчепина е открито през 1912 г. край селото, тежи общо 75 кг и включва около 800 предмета. Златото в него надхвърля 25 кг, а среброто – 50 кг. Уникалната находка може да се види единствено в Ермитажа в северната руска столица Санкт Петербург, а копията на девет от предметите са притежание на НИМ. В специална витрина в “Хаджи Николи” са подредени знакови предмети, които са били притежание на кан Кубрат. Сред тях са неговият владетелски жезъл, два златни пръстена с неговия монограм, златен накрайник и тока от колана на кана. Специално място в експозицията заема и най-големият съд в съкровището – позлатена амфора, изработена от сребро.

Съкровището от Над Сент Миклош, което е румънско селище в областта Банат, се състои от 23 златни съда с общо тегло 10 кг. То е експонирано във Виенския художествено-исторически музей, а единствените негови копия притежава Националният археологически музей в София.

Източник: http://www.dnesbg.com/
Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012