Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow Златните съкровища на българските канове показват в хана “Хаджи Николи"


Златните съкровища на българските канове показват в хана “Хаджи Николи" Версия за печат Изпрати като E-mail
Дата: 29.04.2014г. 

Златните съкровища на българските канове показват в изложба в хана “Хаджи Николи” във В. Търново. В експозицията са представени единствените съществуващи копия на девет от уникалните реликви в прочутото съкровище на кан Кубрат от Малая Пересчепина. В другите две зали са подредени репликите на всички 23 златни съда от съкровището Нади Сент Миклош, свързано с кан Крум. Изложбата се открива в сряда от 18 часа и ще гостува в хана на Самоводската чаршия до октомври. Копията са предоставени с изключителното съдействие на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Те са подарени на българската държава по случай 1300-годишнината от нейното основаване, обясни проф. Валентин Плетньов, директор на Варненския музей и куратор на изложбата (на снимката).

Съкровище от Малая Перешчепина е открито през 1912 г. край селото, тежи общо 75 кг и включва около 800 предмета. Златото в него надхвърля 25 кг, а среброто – 50 кг. Уникалната находка може да се види единствено в Ермитажа в северната руска столица Санкт Петербург, а копията на девет от предметите са притежание на НИМ. В специална витрина в “Хаджи Николи” са подредени знакови предмети, които са били притежание на кан Кубрат. Сред тях са неговият владетелски жезъл, два златни пръстена с неговия монограм, златен накрайник и тока от колана на кана. Специално място в експозицията заема и най-големият съд в съкровището – позлатена амфора, изработена от сребро.

Съкровището от Над Сент Миклош, което е румънско селище в областта Банат, се състои от 23 златни съда с общо тегло 10 кг. То е експонирано във Виенския художествено-исторически музей, а единствените негови копия притежава Националният археологически музей в София.

Източник: http://www.dnesbg.com/
Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012