Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


Възраждат стар царски квартал с алея по Янтра Версия за печат Изпрати като E-mail
Очаква се бъдещият проект да облагороди зоните около трите духовни средища под Царевец

Дата: 12.05.2014г. 

Старият царски квартал „Асенов” във Велико Търново ще бъде възроден с нова алея по река Янтра. Тя вече се проектира, а разработката ще е за подобряване на туристическата инфраструктура и създаване на прилежащи към нея атракции. Кметството ще търси европейски пари по програма „Региони в растеж”. Алеята ще е предназначена за пешеходни турове и обиколки с велосипед. Тя ще се простира от от храма „Свети Четиридесет мъченици” до църквите „Св. Св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски”. Част от нея ще бъде буквално по речния бряг. За да станат още по-привлекателни за туристите, трите църкви ще бъдат включени в общ археологически комплекс.

Бъдещият проект ще облагороди зоните около трите духовни средища под Царевец. Така ще бъдат решени проблемите на жителите на стария квартал. Те отдавна се оплакват, че остават в периферията на Велико Търново, далеч от активния туристически поток, и се налага да вървят по стари и разнебитени калдъръмени улички. Част от тях дори представляват черен път – в това състояние е алеята с иначе звучното име „Цар Иван Шишман”.

Подобни проекти са успешни – с една разработка бе изцяло ремонтиран площад „Цар Асен I” пред Царевец, бе създаден успешният Музей на българските царе, историческият Владишки мост бе изцяло реконструиран, а в града вече се движи и туристическо влакче.

Източник: http://pressadaily.bg/ 


Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012