Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow Възраждат стар царски квартал с алея по Янтра


Възраждат стар царски квартал с алея по Янтра Версия за печат Изпрати като E-mail
Очаква се бъдещият проект да облагороди зоните около трите духовни средища под Царевец

Дата: 12.05.2014г. 

Старият царски квартал „Асенов” във Велико Търново ще бъде възроден с нова алея по река Янтра. Тя вече се проектира, а разработката ще е за подобряване на туристическата инфраструктура и създаване на прилежащи към нея атракции. Кметството ще търси европейски пари по програма „Региони в растеж”. Алеята ще е предназначена за пешеходни турове и обиколки с велосипед. Тя ще се простира от от храма „Свети Четиридесет мъченици” до църквите „Св. Св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски”. Част от нея ще бъде буквално по речния бряг. За да станат още по-привлекателни за туристите, трите църкви ще бъдат включени в общ археологически комплекс.

Бъдещият проект ще облагороди зоните около трите духовни средища под Царевец. Така ще бъдат решени проблемите на жителите на стария квартал. Те отдавна се оплакват, че остават в периферията на Велико Търново, далеч от активния туристически поток, и се налага да вървят по стари и разнебитени калдъръмени улички. Част от тях дори представляват черен път – в това състояние е алеята с иначе звучното име „Цар Иван Шишман”.

Подобни проекти са успешни – с една разработка бе изцяло ремонтиран площад „Цар Асен I” пред Царевец, бе създаден успешният Музей на българските царе, историческият Владишки мост бе изцяло реконструиран, а в града вече се движи и туристическо влакче.

Източник: http://pressadaily.bg/ 


Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012