Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


50 000 лева за 10 културни проекта разпредели Община Велико Търново Версия за печат Изпрати като E-mail
Дата: 12.05.2014г.

10 културни проекта ще получат финансиране от Община Велико Търново тази година. Общата разпределена сума е в размер на 50 000 лв. В сравнение с м.г. средствата са редуцирани с 1/3, когато за реализирането на 14 иновативни инициативи в областта на културата Общината отпусна 150 000 лв. Задължително условие е НПО-то, което кандидатства, да е осигурило финансова помощ за идеята си, тъй като Общината подсигурява едва 30 % от бюджета на проекта.

С най-много средства – 10 000 лв., тази година ще бъде подпомогнато реализирането на традиционния Дикси Джаз фест, който отново ще се проведе на откритата сцена край паметника “Асеневци”. 7500 лв. за своето “Арт лято 2014” получава сдружение “Мелон 2012”. Те ще открият сезона в парка на “Боруна” с богата артистична програма в началото на юни. Освен познатите музикални вечери членовете на сдружението са подготвили и куп изненади.

С по 5000 лв. ще бъдат подкрепени проектите на четири организации – клубът по танци “Ун Бесо”, сдружение “Сребърна Янтра”, Младежкият дом и търновското представителство на СБХ. Новост е Международният конкурс за инструменталисти – млади изпълнители на класическа музика, който подготвя Младежкият дом. Той ще се проведе на 7 и 8 юни под патронажа на Министерството на културата и кмета Даниел Панов, обясни директорът на Дирекция “Култура и туризъм” Нелина Църова.

В латино фестивала, организиран от “Ун Бесо”, през юни ще се включат танцови школи от цялата страна и чужбина. Помощ от Общината ще получи международният конкурс “Сребърна Янтра”, който се провежда в края на септември.

Художниците са се заели с организирането на международен пленер по живопис, посветен на темата “Пътища”, като избрани автори от страната и чужбина ще творят в продължение на седмица в творческата база на СБХ “Синята къща”. По този начин ще бъде обогатен и фондът на Художествена галерия “Борис Денев”. Скулптури от дърво на галерията ще предоставят и участниците в Младежката скулптурна колония, организирана от ТД “Трапезица”. За арт събитието Общината отпуска 3500 лв., а в него ще участват студенти от Факултета по изобразително изкуство при ВТУ. Младите автори от класовете по скулптура на професорите Константин Денев и Стефан Лютаков вече 3 г. украсяват местността Ксилифор със скулптури с приказен сюжет. Идеята на ентусиастите от “Трапезица” е да превърнат Ксилифор в парк на приказките.

Единствено артистите от сдружение “Идействие” са преработили своя първоначален проект, а новата им екологична арт идея ще получи финансиране в размер на 4000 лв. Два дена през август хълмът Света гора ще бъде място за забавление, изкуство и спорт под открито небе. На огромни екрани ще бъдат прожектирани филми, ще има акустични концерти, огнено шоу, джемсешъни, хамак парти, лекции и др. Специални подаръци ще получат всички, които изберат да отидат в парка пеша или с велосипед. 3000 лв. Общината дава за поредното издание на Детския ромски фестивал “Отворено сърце”, организиран от Център “Амалипе”. На 2000 лв. ще разчита и проектът “Усукано по килифаревски” за съхраняване на местните традиции, който е разработило местното читалище.

Общо 20 разработки бяха представени в Общината, като седем от тях отпаднаха, тъй като не отговаряха на критериите за допустимост. Други три също ще получат нашата подкрепа, макар и не финансово, коментира Нелина Църова. На последното си заседание комисията е решила да предостави за безплатно ползване летния театър на Старопланински събор “Балкан фолк” и второто издание на надпяването “Северняшки славей”. Със средства на Регионалния исторически музей, РБ “П. Р. Славейков” и Общината ще бъде отпечатана книгата “Търновските кметове 1877-1944” на Тодорка Недева. Сдружение “Книжовна школа “Лествица” е внесло проект за 2700 лв. за издаване на изследването.

Източник: http://www.dnesbg.com/
Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012