Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Архив arrow в-к Труд 15.07.2004г


Новини
в-к Труд 15.07.2004г Версия за печат Изпрати като E-mail

Обличат църквата на Иван-Асен II с рядък камък

Автор: Веселина Ангелова

Църквата „Св. 40 мъченици" във Велико Търново е почти издигната наново след като миналата година бе порутена от свлачище. Зидовете от вътрешната страна на храма ще бьдат облицовани със специален камък, наречен бигор. Материалът е природен феномен и ще бьде използван за храма на Иван-Асен II със специално разрешение от Министерството на околната среда и водите.

„Този камък се добива и обработва много трудно. В момента зидовете откъм притвора се правят от итонг, защото това е най-лекият материал и конструкцията няма да тежи на основите на църквата. След това стените ще бъдат облицовани със 170 куб. м бигор като оригинала. Цимент няма да бъде използван, за да не увреди стенописите.”, обясни арх Милен Маринов, който е натоварен с инвеститорския контрол на обекта.
 
Възстановяването на храма се извършва под прякото наблюдение на Министерството на културата. До момента е направено укрепване на зидовете с бетонни препаски. Оформени са прозорците, вратите и архитектурните детайли около тях. Реставратори подготвят стенописите за експониране, които са на площ от 16 кв.м и десетилетия се съхраняват във фондовете на археологическия музей. Най-голямото от паната изобразява Календарна сцена. Ще бъдат разопаковани и шестте уникални колони, които са обвити с шперплат от над 20г. Сред тях е и прочутата Омуртагова колона с надпис. Всяка от колоните ще бъде повдигната с кран и поставена върху оригиналния и капител.
 
От 1 юни стартира археологическото проучване на района около светинята. На 10-ина метра от северната страна на църквата археолозите са попаднали на голямо депо стенописи. Изображенията били изровени от яма, в която са престояли вероятно от втората половина на XIII век. Историците предполагат, че са били смъкнати при ремонт на храма.
 При разкопките в северния двор до параклиса преди броени дни археолозите са открили метрична отливка на пръстен. Тя е от бронз, с формата на многостен и е с маркировка. Оказало се, че тежи колкото пръстена на Калоян. Предполага се, че по този калъп е изработен царският пръстен печат. Ако се направи точна датировка и това бъде потвърдено, ще се разреши основният спор дали владетелят е бил погребан в църквата „Св.40 мъченици”, коментират историци.
 От началото на тази година за обновяването на „Св.40 мъченици” са усвоени 170 000 лв., а до края на 2004 г ще бъдат вложени още 620 000 лв. Министерство на културата настоява за отпускането на  550 000 лв. От фонда за защита на населението от бедствия и аварии за укрепване на пътя над храма. Експертна комисия ще обсъжда проекта на Любен Прашков за експониране на осемте стенописа. Решено е те да бъдат изложени на оригиналните им места, а не в стъклени витрини. Тепърва ще се разглежда и проектът за вътрешния интериор на църквата - осветление, подова настилка, експониране на гробовете. До средата на идната година храмът трябва да бъде изцяло завършен и на големи празници в него да се извършват църковни служби.

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012