Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


10.03.2007 Саркофаг на цар Калоян Версия за печат Изпрати като E-mail
Във военноремонтния завод "Терем ­ Ивайло" правят саркофаг на цар Калоян 
      Военноремонтният завод “Терем ­ Ивайло” ­ Велико Търново изработва по поръчка металния саркофаг, в който ще бъдат положени костите на цар Калоян, преди да бъдат препогребани отново в храма “Св. 40 мъченици”. Саркофагът е почти готов, направен е от никелирана неръждаема стомана, като размерите му са съобразени с мястото, където ще бъде положен, съобщи изпълнителният директор на фирмата инж. Петко Петков. Първоначално идеята бе полагането на костите на Калоян в историческата църква да стане на 22 март, но временно ритуалът по препогребване ще бъде отложен. Това ще стане на същото място в северната галерия на църквата, където от археолозите бе разкрит гроб № 39 заедно с т.нар. Калоянов пръстен.
    Както “Янтра ДНЕС” пръв писа, във Велико Търново може да има Пантеон на българските царе. Идеята предложи шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Според него трябва да се водят преговори за преместване на костите на цар Самуил от Гърция и останките на цар Михаил III Шишман от Сърбия. Според проф. Димитров те могат да бъдат погребани в църквата “Св. 40 мъченици”.
    Изпълнителният директор на “Терем ­ Ивайло” припомни, че миналата година предприятието е изработило и вратите на храма “Св. 40 мъченици”, както и масивните външни метални порти на манастирския комплекс “Великата лавра”. По поръчка в завода бяха направени цялата дограма и металните решетки на църквата, която бе официално открита на 14 септември м.г.
   
    
10 Март 2007г.
Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012