Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


Деветият ден на март Версия за печат Изпрати като E-mail
Свето четирси, Младенци. Деветият ден на месец март християнската църква е отредила в чест на 40-те войника от арменския град Севастия, изгорени от император Ликиний (ІV в.) на клада заради вярата им в Христовото учение. В тяхна чест българският цар Иван Асен ІІ, който на този ден през 1230 г. печели битката при Клокотница, издига в столицата Търново храм.
      Св. Четирисе (по стар стил 22 март) календарно стои най-близо до деня на пролетното равноденствие, което се отразява в народните представи за празника. Вярва се, че Слънцето се обръща на лято и забива 140 или 40 нагорещени шиша в земята, които я затоплят. Господ удря 40 сопи по земята, от което змиите се събуждат и се обръщат на другата си страна, а на Благовещение излизат от дупките си. Среща се поверието, че на този ден от различните видове животни на земята се появяват 40, а останалите - на Благовещение.
      В ранната сутрин всяка домакиня трябва да бодне 40 стръка цветя или зеленчук, а на връщане към дома да събере 40 съчки и да ги отнесе в къщи, за да не страда домочадието от болки в кръста
Преди изгрева на слънцето жените и децата трябва да се потъркалят до 40 пъти за здраве на моравата. За празничната трапеза домакините трябва да приготвят 40 постни сърми или чушки, пълнени с ориз. Мъжете могат да изпият 40 чашки с ракия или вино, а децата трябва да уловят 40 рака от реката, които майките им сваряват, а те похапват. В някои краища на България се раздават питки за здраве.
Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012