Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


14.09.2006 Храмът отворен за посетители Версия за печат Изпрати като E-mail

"Свети 40 мъченици" ще бъде отворен за посетители
Публикувано от Dnevnik.bg   
С тържествена литургия и ритуал по обновление на храма "Свети 40 мъченици" във Велико Търново се състоя церемонията по освещаването на историческия паметник. След повече от 30 години светинята отново отваря врати за поклонници и посетители от страната и чужбина.

Богослужението беше отслужено от великотърновския митрополит Григорий. В тържеството участват премиерът Сергей Станишев, народни представители, кметове на общини, министърът на културата Стефан Данаилов.
Църквата "Св. 40 мъченици” е символ на приемствеността в българската държава. Не случайно в нея са колоните на владетелите Крум, Омуртаг и Иван Асен. Това каза министър-председателят Станишев на откриването на обновения църковен комплекс.
Преди 10 години малцина биха познали какво е храмът "Св. 40 мъченици”, защото той бе в тежко състояние. Благодаря на всички – историци, археолози, общественици и изкуствовед, които алармираха и предизвикаха действията на двете последни български правителства за неговото възстановяване, каза още Сергей Станишев. Премиерът дари църковна утвар и икона за църквата "Св. 40 мъченици” на великотърновския митрополит Григорий. В замяна той получи ключа на манастирския комплекс "Великата лавра”, част от които е била църквата, открит ри археологически разкопки.

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012