Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow Изграждат подпорна стена срещу “Св. 40 мъченици”


Изграждат подпорна стена срещу “Св. 40 мъченици” Версия за печат Изпрати като E-mail


Изграждат подпорна стена срещу “Св. 40 мъченици”

Здравка МАСЛЯНКОВА
Янтра Днес

Започна поставянето на габионите, с които ще бъде направена подпорната стена по поречието на Янтра на ул. “Цар Иван Асен Втори” в участъка от тунелите към църквата “Св. 40 мъченици. Финансирането е по програма ФАР на ЕС и съфинансиране от републиканския бюджет общо в размер на 290 518 евро, каза ръководителят на проекта Йорданка Антонова от отдел “Евроинтеграция и проекти” в Община В. Търново.
Габионите са големи телени сандъци, които се пълнят с камъни и по специална технология се нареждат един върху друг и така се оформя елестична каменна подпорна стена. Тази технология е по-евтина и по-надеждна от стандартните бетонови стени и няма да загрозява ландшафта на града в тази част, обясни кметът на Община В. Търново д-р Румен Рашев. Така за стотици години напред ще решим проблема за наводняването на кварталите в тази част на града, категоричен е кметът.
Работи се с ускорени темпове. Подпорната стена ще бъде направена до края на лятото, увери кметът. 1119 габиона ще бъдат поставени на шест реда на дължина от 316 м. Тази технология се ползва у нас от десетина години. С нея м.г. е направена около 1000 м подпорна стена в гр. Черногорово на р. Луда Яна, обясни Кънчо Кънчев, технически ръководител на обекта. Фирмата изпълнител е ЕТ “Болеро” от Лясковец.
Този проект ще бъде използван като модел и с него ще набираме бонусни точки при кандидатстване по оперативната програма “Регионално развитие” по структурните фондове на ЕС, обясни д-р Рашев.
 

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012