Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


Храмът “Св. 40 мъченици” вече има издаден Акт 16 Версия за печат Изпрати като E-mail

Храмът “Св. 40 мъченици” вече има издаден Акт 16 
петък, 26 януари 2007, 11:55

Източник: в. Янтра днес

Църквата “Свети 40 мъченици” във Велико Търново е държавна собственост и пряко е поверена на Министерството на културата. Стопанисването на светинята е поверено на Националния исторически музей в София, а тя официално стана негов филиал под името “Великата лавра”. За шеф на търновския филиал при НИМ е назначен арх. Теофил Теофилов, който вече разчита и на собствен бюджет. Това стана ясно вчера след приключването на заседанието на Държавната комисия за приемане на обновения обект. По необясними причини тяхната работа премина при строга секретност и продължи около 4 часа. Крайният резултат бе узаконяването на историческия храм, който вече има Акт 16.

Според Закона за устройство на територията църквата музей е обявен за обект от първа категория. Затова той бе проверяван от 15-членна комисия, начело с инж. Добринка Гергова, гл. инспектор в Дирекция “Национален строителен контрол” при МРРБ. В комисията имаше представители на Министерството на културата, ДНСК, Националния институт за паметници на културата, РИОКОС, Противопожарна служба, Гражданска защита, фирмата изпълнител “Реставрация” ЕАД и др.

Узаконяването на “Свети 40 мъченици” и на манастирския комплекс “Великата лавра” стана 4 месеца след официалното откриване им откриване като работещ туристически обект. Тържественият ритуал бе на 14 септември м.г. От тогава до сега храмът е бил посетен от близо 40 000 туристи и поклонници.

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012