Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало


5.09.2006 “Св. 40 мъченици” отвори врати за богомолци .... Версия за печат Изпрати като E-mail

5 септември 2006
“Св. 40 мъченици” отвори врати за богомолци и туристи
Около 3 млн. лева струва ремонтът на църквата 

В деня на един от най-големите християнски празници - Кръстовден, средновековната църква "Св. 40 мъченици" във Велико Търново отвори врати за туристи и богомолци.За откриването в старата българска столица пристигна и министър-председателят Сергей Станишев.
Часове преди откриването районът около църквата вече бе пълен с хора. Търновци бързаха да заемат по-добро за наблюдение място. Старци с патерици и бастуни стоически чакаха да видят "чудото". Някога тук е било свято място. Тук, където сега стоим, са минавли царските коне, а по-нататък се е творила книжнина. След това тук са се пеели маанета. Но дойде отново денят, когато над църквата се развява българското знаме и се разнася християнско песнопение. И аз съм особено щастлив, че дочаках този момент", със сълзи на очите обясни 85-годишният Христо Ивайлов.
Дядото бе довел тук и двете си внучета, за да ги научи на родолюбие, както той се изрази. 38-годишната Петя Попова бе дошла на инвалидна корличка със семейството си чак от Разград."Коренът ми е търновски. Тук завърших и висше образование. Преди 9 години се омъжих в Разград, но Търново винаги е било в сърцето ми. Когато разбрах, че на Кръстовден ще се откриват "мъчениците", си казах: "На легло да съм, ще отида в Търново. Това не е просто един храм. Това е едно свято място. Това е българският Йерусалим", развълнувано обяснява Петя. Точно в 10 ч започна църковният ритуал по обновлението и благослова на възстановения Божи храм.
Великотърновският митрополит Григорий помаза с миро вратите, иконите и средновековните колони на Крум, Омуртаг и Иван-Асен Втори. Той припомни на присъстващите историята на църквата. Построяването и през 1230 г. след победата на цар Иван-Асен Втори в битката при Клокотница, превръщането й в джамия по време на турското робство и повторното й издигане и възобновяване. "Константинопол и други големи и важни европейски столици отдавна вече ги няма. Търново обаче остана да съществува. То ще съществува вечно, така както вечно ще съществува и България", заяви владиката.
"Църквата "Св. 40 мъченици" винаги е била тясно свързана с историята и на трите български държави през вековете. Нейното възраждане ни дава голяма надежда и за бъдещия просперитет и благополучие на България. Само след няколко месеца ние ще влезем в Европейския съюз със своята култура, която винаги е давала своя принос в общоевропейската култура. Всъщност, България е оцелявала досега през вековете, именно защото е била държава на духа", каза в словото си при откриването премиерът Станишев.
Той подари на църквата потир за свето причастие и рисувана икона.След приключване на официалното откриване стотици търновци и гости часове наред се редиха на опашка, за да влязат и да разгледат реконструирания средновековен храм. Църквата "Св. 40 мъченици" е най-проученият и най-точно идентифициран култов паметник в района на Велико Търново. Още през 1906 г. ученият Моско Москов прави тук сондажни проучвания, но до разкопки не се стига.
Едва в началото на 70-те години екип под ръководството на Въло Вълов започва сериозно проучвателска и изследователска дейност. Първо е открита 200-метровата стена, която започвала от сегашния каменен мост и завършвала с тайник. При наследника на Вълов, Атанас Попов, е разкрито цялото западно и източно крило на манастирския комплекс "Великата лавра" и са проучени големият християнски и мюсюлманският некропол, където са открити около 500 погребения. След 1985 г разкопките тук са прекратени и е извършена консервация на заварените останки. Едва през 2004 г. на обекта отново започва активна проучвателска и строителна дейност. През годините около църкват "Св. 40 мъченици" не минава без скандали.
Първият от тях е за нейното бъдеще. Според единия от проектите на архитекта Боян Кузупов се предвижда църквата да бъде поставена под стъклен похлупак и в този вид да бъде показвана на туристите. Този проект обаче среща сериозната съпротива на търновските учени и цялата общественост. През 2003 г. мнистерството на културата възлага на местния архитект Теофил Теофилов да изготви нов проект за действаща църква. След дълги години на спорове през 2004 г. най-после държавата решава да отдели средства за средновековната църква. През март същата година обновлението й най-после започна, а в края на годината то вече бе факт. През последните 2 години държавата е отпуснала общо около 2,5 млн. лв. за средновековната църква, а други 25 000 долара отпусна световната организация ЮНЕСКО.
Първоначалната амбиция бе църквата да бъде открита през есента на 2005 г. преди парламентарните избори. Група търновски интелектуалци веднага заподозряха в това опит светинята да бъде използвана за политически цели от НДСВ. В свое отворено писмо те настояха да не се избързва с отварянето на църквата, тъй като тя още не е готова и ще бъдат съсипани уникалните колони и стенописи. През последната година датата на откриването на "мъчениците" бе променяна още няколко пъти по различни причини.След като през лятото на 2005 г. по време на едно от големите наводнения Янтра заля църквата, бе взето решение и бе издигната 120-метрова крепостна стена откъм реката.
Малко по-късно вече обновената църква и 4 дка от прилежащата й площ официално станаха филиал "Великата лавра" към Националния исторически музей в София. Доста остър спор между директора на търновския музей Христо Харитонов и колегата му от София Божидар Димитров пък предизвикаха останките на българския цар Калоян. Според проф. Димитров останките на владетеля трябвало да бъдат погребани в земята по християнския обичай. Търновският музеен шеф обаче настояваше те да продължат да бъдат изложени като музеен експонат.
Въпреки многото спорове и скандали средновековната църква вече е открита. Тя ще бъде отворена за туристи и богомолци, а на големи християнски празници тук ще се извършват и богослужения. Вчера по време на откриването голяма част от търновци отново си припомниха думите на пророчицата Ванга: "Когато се въздигне църквата "Св. 40 мъченици", тогава най-после и България ще се оправи".

Хроника
Средновековната църква "Св. 40 мъченици" е построена през 1230 г. В нея са гробовете на цар Калоян и на св. Сава Сръбски. През 13-14 век тя е била главната църква в манстирския комплекс "Великата лавра". В годините на османското робство е била превърната в джамия. На 22 септември 1908 г. тук княз Фердинанд е обявил независимостта на България и се е обявил за цар на българите. Църквата е под защитата на държавата, като национален архитектурен и културен паметник. През 60-те години оригиналните стенописи са били свалени и близо 40 години са съхранявани в историческия музей във Велико Търново. Сега част от тях са върнати в храма и се очаква помощ от 100 хиляди евро, за да бъдат реставрирани. Повече от 30 години "Св. 40 мъченици" беше недостъпна за посетители заради рушене, срутвания и наводнения. Години наред не се намираха средства за възстановяване и реставрация. Сега са вложени 2,5 млн. лв., а 500 000 лв. са инвестирани за укрепване на пътя над храма и околното пространство.
През1972 г., при разкопки тук е открито известното в науката като Калояновото погребение. То е на мъж, висок около 1,90 м, в богато войнско облекло, украсено със сложна шевица с вплетена златна сърма и бисери, на ръката със запазен масивен златен пръстен¬ печат, тежащ 61,1 г, на който има хералдично изображение на барс и надпис в негатив: "Калоянов пръстен". Със същия хералдичен знак през 1981 г. бе открит и печат ¬ неопровержимо доказателство за гербовия знак . В науката все още съществуват спорове относно това кой е погребаният в църквата ¬ цар Калоян или болярин на име Калоян. Според търновските учени и археолози това е царят. В момента неговите останки са изложени в Регионалния исторически музей заедно с копие на открития златен пръстен.
източник:
Monitor.bg

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012