Bulgarian English

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Начало

Църквата СВЕТИ ЧЕТИРИДЕСЕТ МЪЧЕНИЦИ  - гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ПРИКАЗКА ЗА ОБНОВЛЕНИЕТО НА ЕДНА СВЕТИНЯ

В този сайт сме се опитали да разкажем и главно да покажем трънливия път по който е минала една българска църква до деня в в който гордите наследници на хан Омуртаг, цар Калоян, цар Иван Асен II решиха да я вдигнат наново...


Ето бележитите дати от историята на Храма “Св. 40 мъченици”, неразривно свързани с историята на  България. Тук се извършват редица тържествени служби и ритуали свързани с българската държавност:

9 март 1230 г. - денят на Св.40 севастийски мъченици, когато цар Иван Асен ІІ разбива епирския владетел Теодор Комнин в битката при Клокотница; църквата е обновена и преименувана на тяхно име;

10 февруари 1879 г. – тържествена света Литургия в чест на откриване на Учредителното събрание;

27 юли 1879 г. – тържествена света Литургия по случай избиране на първия български княз Александър І Батемберг;

На 1 и 3 август 1887 г. - тържествени молебени, във връзка с клетвата на новия княз Фердинанд Кобурггота, който на 02.08.1887 г. пред ІІІ-то ВНС полага клетва като държавен глава за вярност към Търновската конституция, след което тримата регенти, начело със Стефан Стамболов му предават властта;

22 септември 1908 г. -  тържествена служба по случай обявяване на Независимостта на България;

Ако искате да подпомогнете поддръжката на сайта на църквата с новини, снимки, преводи на статиите и др. можете да се свържете с нас:  

 "НИТ - Нови Интернет Технологии" ЕООД 
e-mail :  office@nitbg.com,
телефон: + 359 02 850 53 64


Музейна система /каталожна система/ е нов продукт, разработен от фирма НИТ-Нови Интернет Технологии ЕООД

Предлагаме да проектираме и изработим индивидуализирана каталожна система за музеи, галерии, библиотеки, частни колекции. Каталогизирането е свързано с паспортизация и спазване на определени стандарти за описание на обекти, тяхното систематично подреждане с цел лесно управление.

Системата може да бъде използвана от всички клиенти, които трябва да управляват обекти с много характеристики. Голямо предимство е лекотата, с която обектите могат да бъдат сортирани и показвани по различни признаци след тяхното въвеждане в системата за каталогизиране.

Предлагаме да специфицираме, проектираме и внедрим музейна /каталожна система за всяка колекция или музей без значение какъв е предмета на колекциите.

Продуктът позволява описание на исторически места и обекти, обозначаването им с гео-координати и свързването им в опознавателни туристически маршрути.

Туроператори, общини, градове и цели държави могат да се възползват от възможностите на една такава система за систематизация и показване на историческото и културно богатство.  

Повече информация за каталожната система можете да получите на продуктовия сайт: http://museum-system.com/ .

 

 

 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012